Toiminta

Tykistömuseon tykkipiha vuonna 2012. Kuva: Sirkka Ojala.

Tykistömuseosta - Museo Militariaan

Yhdistyksen toiminnassa Tykistömuseo ja sen ylläpito sekä kehittäminen on ollut toiminnan näkyvimpiä muotoja. Museo siirtyi Niinisalosta Hämeenlinnaan historialliselle Linnanniemen alueelle. Museon avajaisia Hämeenlinnassa vietettiin 12.5.1997.

Puolustusvoimien rakenneuudistusten yhteydessä puolustusvoimat uusi vuonna 2012 pysyväisasiakirjansa ja ohjeensa sotilasmuseotoiminnasta. Maassamme toimivia sotilasmuseoita haluttiin yhdistää. Hämeenlinnassa toimiva Suomen Tykistömuseo, Miehikkälässä toimiva Pioneerimuseo ja Riihimäellä toimiva Viestimuseo yhdistettiin Hämeenlinnassa toimivaksi Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoksi. Museon nimeksi tuli Museo Militaria, joka aloitti toimintansa 1.1.2013. Yhdistyneen museon toimintaa varten perustettiin keväällä 2012 Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoyhdistys ry, jonka yhtenä päätehtävänä on vastata Museo Militarian toiminnasta. Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoyhdistys ry:n perustajajäseniä ovat Tykkimiehet ry, Pioneeriaselajin Liitto ry ja Viestikiltojen Liitto ry.

Elokuvasta Viimeiseen mieheen. Kuva: Sirkka Ojala.

Dokumenttielokuvat viime sodistamme

Museotoiminnan lisäksi Tykkimiehet ry:n toiminnassa näkyvällä sijalla ovat olleet talvi- ja jatkosodasta kertovat dokumenttifilmit. Dokumenttifilmejä on tuotettu yhteensä 7 kappaletta. Filmit ovat  saaneet laajan katsojakunnan, kaikkien filmien esitysoikeudet on myyty YLE TV 2:lle, joka on esittänyt filmejä ohjelmistossaan jopa useampia kertoja.